Hegyi fakusz

Fatörzsön kapaszkodó hegyi fakusz a Szelkó-tónál - Nagy Tibor felvétele

Hegyi fakusz (Certhia familiaris)

Apró termetű, hegyes, ívelten hajlított csőrű madár. Hazánkban gyakori. Erdők, parkok, öreg kertek fáinak lakója. Rendszerint a fák törzsén látható, amint fürge szökkenésekkel csavarvonalban kúszik fölfelé. Kapaszkodás közben, a harkályokhoz hasonlóan, merev farkára támaszkodik. Fészküket a fakéreg alá, farepedésekbe vagy borostyán alá építik. Apró rovarokból, petékből, bábokból álló táplálékukat is a fakéreg alól szedegetik össze hegyes csőrükkel, télen azonban kevés magot is fogyasztanak. Állandó, de télen gyakran kóborol. A bokortanyás térségben fás területeken találkozhatunk vele.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 25.000 Ft

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

45344

 Partnerek