Szajkó

Szajkó bolondos bóbitával Istvánbokorban - Szigetvári Csaba felvétele

Szajkó (Garrulus glandarius)

Közismert, gyakori madár. Hangja igen változatos és kitűnő hangutánzó. Éber madár, az erdő egyik őre: veszélyhelyzetben hangos vészkiáltással figyelmezteti az erdő lakóit. Hazánkban gyakorlatilag mindenütt megtalálható, a középhegységek tölgyeseitől kezdve, az elegyes erdőkön át, egészen az ártéri ligeterdőkig, de a városi parkokban és kertekben is előfordul. Fészkét tűlevelű vagy lombos fára építi, többnyire a törzs közelébe. Tavasszal és nyáron főleg állati eredetű, ősszel és télen pedig főként növényi táplálékot fogyaszt. Nem nagyon válogatós, és hajlamos kisebb madarak fészkét is kifosztani. A tölgymakkot, diót is összeszedi, és gyakran a talajba rejtu őket tartalékul. Ezek aztán olykor kikelnek, így bukkanhatnak fel bárhol szajkó ültette fák. Állandó madár, de kóborló, télen nagyobb számban jelennek meg nálunk. A bokortanyás térségben gyakori, jellemző faj.

Népi elnevezései: mátyás, zajgó, matyimadár

Madarak

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

46464

 Partnerek