Homoki szömörcsög

Homoki szömörcsög Istvánbokornál – Szigetvári Csaba felvétele

Homoki szömörcsög (Phallus hadriani)

A szömörcsögök a gombák egyik legbizarrabb csoportját alkotják – legalábbis emberi szemmel nézve. Termőtestük fiatalon félig a földbe süllyedt „boszorkánytojás”: amelyben vékony pergamenszerű burokkal körülvett kocsonyás anyagon belül fejlődik a gomba termőrésze. A tojás idővel felnyílik, és kiágaskodik belőle a termőtest, amely – hát igen – már a rendszertan atyját, Linnét is egy falloszra emlékeztette (innen kapta a szömörcsög nemzetség a Phallus nevet). A kifejlett termőrész egy meddő, szivacsos, tönkszerű képletből és az annak süvegszerűen megvastagodó tetején található a spórákat tartalmazó, olajbarnás-zöldes, folyós állagú bűzös termőréteg. A bűz odacsalja a (dög) legyeket, amelyek aztán széthordják a spórákat, elősegítve a gomba terjedését.

Hazánkban több szömörcsögfaj is előfordul, leggyakoribb az erdeinkben nyáron növekvő áthatóan bűzös erdei szömörcsög. Országszerte ritkább faj, viszont a bokortanyás vidék homoki területein jellemző a homoki szömörcsög, amely fátlan területeken: gyepeken, parlagokban, kertekben bújik elő nyáron és az ősz első felében, ha van elég csapadék. Kifejezetten mutatós kis gomba: boszorkánytojása gyakran rózsaszínes vagy lilás, termete többnyire zömök, szaga kellemetlen, de sokkal kevéssé átható, mint erdei rokonáé. Étkezésre alkalmatlan, de ezt aligha szükséges mondani.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191231

 Partnerek