Osztrák/piros csészegomba

Osztrák csészegomba – Oláh Imre felvétele

Osztrák/piros csészegomba (Sarcoscypha austriaca / S. coccinea)

A kora tavaszi, tél végi időszakban, mikor a természet már szinte minden színét elveszítette, de még nem jelentek meg a tavasz friss árnyalatai, élénk, meleg színével különös hangulatot varázsol az aprócska piros csészegomba.

Pontosabban – mint az újabb tudományos vizsgálatok kimutatták – a mi vidékünkön nagy valószínűséggel az osztrák csészegomba nevű faj fordul elő, amely külsőre ugyanolyan, mint a piros csészegomba, csak spóráinak eltérő alakja alapján lehet elkülöníteni.

A csésze, olykor tálacska alakú termőtestek általában 1-3 cm szélesek, belsejük élénk vörös, a külső felület világosabb (akár szinte fehér is lehet). Rendszerint az avar felszínén látjuk, ahol kisebb korhadó ág- vagy kéregdarabok felszínén nő, amelyekhez rövid nyelecskével kapcsolódik.

Kevesen tudják, hogy ehető, bár nem kiemelkedően jó ízű gomba. Akinek van szíve leszedni, alaposan meg kell dolgoznia érte, mert ritkán jelenik meg nagy tömegben.

Bár tipikus kora tavaszi gomba, ritkán késő őszi, téli hónapokban is találkozhatunk vele. A bokortanyás vidéken erdőkben, fasorokban sikfelé megtalálhatjuk.

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191231

 Partnerek