Pusztai kucsmagomba

Pusztai kucsmagomba az Oláh-réten – Szigetvári Csaba felvétele

Pusztai kucsmagomba (Morchella steppicola)

A kalapos gombákkal csak távoli rokonságot mutató kucsmagombafélék termőteste jellemzően tavasszal bújik elő. Legtöbb hazai fajuk erdős környezetben él, viszont a pusztai kucsmagombát gyepeken, füves területeken találhatjuk meg. Hazánktól nyugatra már nem él, a pusztai kucsmagomba a kelet-európai sztyeppék lakója. A bokortanyás térségben is ismerjük előfordulásait legelőkön, de már elhagyott tanyák befüvesedett udvarán is megtaláltuk.

Termőteste a kucsmagombákra jellemzően tönkre és süvegre tagolódik. Hazai fajaink közül az ízletes kucsmagombához hasonló, de termőteste (beleértve a tönköt és a süveget is) lényegesen ráncosabb, tekervényesen gödröcskésebb, belül általában több üregre tagolt. Lehet kicsit hosszúkás, de többnyire tömzsi és vaskos; egy hasonló méretű ízletes kucsmagombánál nehezebb, mivel több „hús” és kevesebb levegő van benne. A tönk felületét finom, daraszerű szemcsék borítják.

A pusztai kucsmagombát általában ritka fajnak írják le a hazai szakmunkák, bár az utóbbi években sok helyről jelezték bizonyos években a tömeges előfordulását.

Ehető, de alapos sütés-főzést kíván, mert különben allergiás tüneteket vagy emésztőszervi panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. A bokortanyák vidékén valószínűleg tényleg ritka, ezért ha megtalálnánk, inkább kíméljük.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191230

 Partnerek