Téli fülőke

Téli fülőke csoport – Szigetvári Csaba felvétele

Téli fülőke (Flammulina velutipes)

Rendkívül jellegzetes ez az első fagyok után, fatörzsek kérge alól és tuskókból csoportosan előbújó élénk rozsdasárga gomba. Kis méretű (3-10 cm), domború kalapjának felszíne jellegzetesen nyálkás. Halványsárga lemezei távol állók, rostos tönkje a tövénél bársonyos felületű. Fák törzsén, ágain, vagy tuskón nő csoportosan, amolyan élősködő, farontó gomba. Igen sokféle fafajon megjelenik, láthatjuk erdőkben, fasorokban, vagy éppen a kert fás növényein a bokortanyás térségben is gakori.

Szórványosan már októberben megjelenik, de általában decemberben a leggyakoribb. Egyébként egész télen (márciusig) nő, a fagyos időszakokat követő néhány napos enyhülés szükséges a megjelenéséhez.

A téli fülőke kevéssé becsült, de igen ízletes gomba. Sajnos a kalap nehezen eltávolítható nyálkás bevonata korlátozza a felhasználhatóságát. A nagyobb kalapokat mindenképpen érdemes rántva fogyasztani, a kisebből, salátát, savanyúságot (eltevésre is!) készíthetünk. A japán konyhában igen fontos szerepe van, enokitake néven tonnaszámra termesztik is. Szerencsére gyakori gombafaj hazánkban, Nyíregyházán olykor a belváros fáin is megjelenik. Sajnos van néhány hasonló, étkezésre nem alkalmas faj is (legfontosabb a mérgező sárga kénvirággomba), ezért szakértő megkérdezése nélkül ne fogyasszuk.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191230

 Partnerek