Réti kakukkszegfű


Virágzó réti kakukkszegfű ­– Szigetvári Csaba felvétele

Réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi)

Május utolsó harmadában és június elején az ország sok részén, így a bokortanyás térségben is az üde (de nem szikes) rétek áttetsző rózsaszín árnyalatot vesznek fel. Ennek oka, hogy ekkor tetőzik a réti kakukkszegfű virágzása. Június után már csak ritkán találunk nyíló példányokat.

A tavasszal nedves talajú mocsárrétek egyik legjellemzőbb vadvirága egyenes szárával, keskeny, lándzsás leveleivel, alig fél méteres magasságával nem különösebben feltűnő, ellenben finom sallangokra szeldelt szirmú rózsaszín virágai úgy közelről szemlélve, mint távolról nagy tömegben nyíló példányait csodálva megragadó jelenségei a természetnek. Főként kaszálókon gyakori, a legelt élőhelyeket kevésbé kedveli (ami annyiban nem baj, hogy nagy tömegben zölden fogyasztva enyhén mérgező lehet a jószág számára).

A réti kakukkszegfű ma még gyakori színfoltja a réteknek, de Nyugat-Európa több részén az intenzív gyepgazdálkodás miatt erősen visszaszorult. A hagyományos rét-legelőgazdálkodás fennmaradása esetén még remélhetőleg sokáig örülhetünk neki.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191230

 Partnerek