Szürke tölcsérgomba

Szürke tölcsérgomba – Szigetvári Csaba felvétele

Szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis)

Nevével ellentétben nagy (10-20 cm), vaskos, világosszürke kalapja csak ritkán (és idősebb korban) tölcsér alakú, többnyire domború. Lemezei a tönkre kissé lefutók, sűrűn állnak, fehérek vagy sárgásfehérek. Megismerését segíti jellegzetes, erős, kellemes fűszeres illata. A hűvösebb őszi hónapokban bújik elő, általában decemberben is szedhető (az enyhe fagyokat is bírja).

Elsősorban vastag avarszőnyegű erdőkben fordul elő, de fasorokban is gyakran megjelenik. A bokortanyás térségben is megtaláljuk ilyenfajta élőhelyeken. Többnyire seregesen terem. A mérgező fajok közül a viaszfehér tölcsérgomba (a neve magáért beszél) és az igen veszélyes nagy döggomba lehet hasonló. Utóbbi gombafaj lemezei egyáltalán nem lefutók, rózsaszínesek, kalaphúsa pedig vékonyabb. Ha étkezésre szürke tölcsérgombát gyűjtünk, mindenesetre mutassuk meg gombaszakértőnek.

Étkezési értéke ellentmondásos. Igen erős aromája ugyanis főzés-sütés során tovább erősödik, akár émelyítően parfümszerűvé is válhat. A gyengébb gyomrúak számára meg is árthat. Ezért általában csak keverten, más gombákkal együtt használjuk, vagy ízesítőnek kis adagban (húsok sütésénél, levesekbe). Szárítani is érdemes: nagyon jó, aromás gombaport készíthetünk belőle.

 

Figyelem: honlapunk gombaleírásai és fotói önmagukban nem alkalmasak a fajszintű azonosításhoz. Ha fogyasztásra szánt gombát szedünk, azt mindenképpen ellenőriztessük gombaszakellenőrrel!

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

191230

 Partnerek