Közönséges rence


Virágzó közönséges rence – Szigetvári Csaba felvétele

Közönséges rence (Utricularia vulgaris)

Ha rovaremésztő növényekről hallunk, legtöbbünknek egzotikus különlegességek jutnak eszünkbe. Pedig hazánkban is van olyan faj, amelyik meglehetősen gyakori, sőt, feltűnő jelenség: a közönséges rence. Ha pontosak akarunk lenni, a rovaremésztő kifejezés nem teljesen találó ebben az esetben, a szóban forgó növény ugyanis kevésbé rovarokat, sokkal inkább a rákfélék rokonságába tartozó apró planktonikus élőlényeket „fogyaszt” (vízibolhák, kandicsrákok).

A közönséges rence álló vagy lassan folyó vizekben él, az alámerült hínárnövényzet tagja, rendszerint szabadon lebeg a felszínhez közeli rétegekben, gyakran más hínárfajokkal együtt, akár sűrű szövedéket is alkothat. Levelei vékony, többszörösen elágazó sallangokra szeldeltek. Bizonyos sallangok (levelenként több tucat) néhány milliméter átmérőjű hólyagocskákká alakultak. Ezek a hólyagok csapdaként működnek a vízben lebegő rákocskák számára. A hólyagokon csapóajtószerű nyílás és két kis serte található. Ha a kis vízibolha megérinti valamelyik sertét, akkor a csapóajtó kinyílik, és a hólyagban található alacsony nyomás az állatkát beszippantja, majd a csapóajtó bezárul, és a növény által termelt emésztőenzimek megkezdik működésüket.

A közönséges rence által folytatott „ragadozó” tevékenység tehát emberi szemeink számára szinte láthatatlanul zajlik. Ugyanakkor a növény virágzása feltűnő és szemet gyönyörködtető jelenség. A nyár folyamán fejlődő virágok a víz felszíne fölé néhány centiméterrel kinyúló laza fürtökben nyílnak, aranyló sárga színűek, kétajkúak. Élőhelyekben bizonyos tekintetben kevéssé válogatós: tavak sűrű növényzetű parti zónájában, nádasokban, mocsarakban, lápokban is megtalálható, gyakran mesterséges kubikgödrökben, csatornákban is látható. A szennyezett vizet ugyanakkor nem jól viseli. Hazánk alföldi részeinek vizes élőhelyein általánosan elterjedt faj, másutt ritkább. A bokortanyás térség keleti részén is megtaláljuk, a tartósabb vizű élőhelyeken.

Vadvirágok

Kiemelt támogató:


Honlapunk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

 

 

Látogatók száma:

189538

 Partnerek